Dolar veya hisse senetlerinden bahsetmiyorum. Popüler olmayan ama sonradan popülerleşen, revaçta olan şeylerden bahsediyorum.
Sabah bir arkadaşım piyasadaki İK Analitik Müdürü arayan şirketlerin bir listesini bana gönderdiğinde aynı bu şekilde hissettim. Üstelik bu popülerliğe ik analitik pozisyonlarına olan ihtiyacı da eklediğinizde daha da heyecanlanıyorsunuz.
Büyük veri (Big Data) kavramına literatürde rastladığınızda, büyük verinin 3 özelliğinden bahsedilir. Bunlar: Büyük veri’de Hacim, Hız ve Harmoni‘dir. Bunu büyük verinin 3V’si (Velocity, Variety, Volume) ; veya 3H’si olarak adlandırılır.
Aynı şekilde İK Analitik pozisyonlarının Türkiye’de ve Dünya’da artış göstermelerini de aynı şekilde düşünebiliriz. Gartner’ın bir tablosunda en kompleks ve en fazla talep gören pozisyonlarda “ilk sırayı veri bilimi direktörleri alacak” şeklinde gözükmektedir. Ancak bu veri bilimi pozisyonlarının hemen bir arkasındaki pozisyonu tahmin edin? Bu “HR Analytics Manager” – ” İK Analitik Müdürü” pozisyonudur. Bu tabloda finansçılar, hukukçular çok daha geride yer buluyorlar. Bu yüzden İK Analitik Pozisyonunuza hem şirketiniz için hem de kendiniz için yatırım zamanı olarak 2020’yi kaçırmayın derim. (Küçük bir reklam gibi duracak ama bu konudaki Eğitimimiz hala sektörde çok uluslu firmaların tercihi olarak yer alıyor. Detaylı bilgi için bu yazıya tıklayabilirsiniz)
İK Analitik pozisyonlarını arayan şirket sayısında bu yıl itibariyle oldukça fazla artış gözüküyor. Pladis, Coca Cola, Bayer ve diğer çok uluslu firmaların arayışları hız kazanmış durumda. Bu konuda bana da gelen talepler günden güne artıyor.
Bunun dışında ik analitik alanında çalışanların sayısındaki artış hızı oldukça yüksek. Şirketler bazı ücretlendirme yan hak pozisyonlarının adlarını değiştirerek işe başladılar. Ancak bu her ne kadar doğru bir yol gibi gözükmese de, ik analitiğe başlamak için ilk tercih edilen yol oluyor.
İK Analitik pozisyonu arayan şirket artışı dışında, ik analitik pozisyonlarının seviyeleri de uzman‘dan yönetici-müdür pozisyonuna çıkmış durumda. Önümüzdeki dönemde (1-2 yıl içinde) geç kalınmış da olsa “ik analitik direktörü” pozisyonlarını da görmeye başlayacağız. Gartner’ın listesinde bu pozisyonun açık ara geleceğin işlerinden olduğu yer alıyor.
Eğer ik analitik konusu ile ilgiliyseniz hızınızı; kariyeriniz için bildikerinizin hacmini arttırmanız gerekiyor.
Şirketler hala CDO (Chief Data Officer) pozisyonlarını finansçılardan devşirmeye çalışıyorlar veya bu sorumluluğu “para odaklı bir departmana” vermeyi yeğliyorlar. Bu kararı yeniden gözden geçirmemiz şirketler olarak bizim yararımıza olacaktır.
Aslında veri, analitik çalışmalarında en önemli etkenin “kültür” olduğu düşünüldüğünde, bu görevin “kültüre en yakın departman olan” insan kaynaklarına verilmesinin çok faydalı olduğunu düşünmemiz gerek.
Özetle ik analitik pozisyonlarının piyasadaki hacmi günden güne artıyor. Diğer yandan ik analitik pozisyonlarının ilan sayısı artış hızı her geçen gün artıyor. Peki buna harmonik olarak uyum sağlayabilecek miyiz?
Şirketiniz için ücretlendirme ve yan haklar departmanlarını dönüştürmek her zaman mümkün olmayabilir. Bunun için bu departmandaki çalışanlarınızın nereden mezun olduklarına değil (merak etmeyin araştırmalar da böyle söylüyor); bu konuda bir “merak” sahibi olup olmadıklarına bakın.
Poloraid fotoğraf makinelerinin üretimini tetikleyenin bir çocuğun “fotoğrafları neden hemen göremiyorum” sorusu olduğunu unutmayın.
Yeni bir departmanın kurulumunu, görev tanımına istenmeden eklenen bir kaç satır cümleye veya şirket kartına basılan “iki kelime” eklemeye bırakmayın. Bu işi gerçekten istediğine emin olduğunuz, meraklı birine verin. Sadece meraklı olması size bu yeni yolculukta çok fayda sağlayacak.
PwC’ın yaptığı “Küresel CEO Araştırması”na göre dijital çağın getirdiği “yeni beceri” talepleriyle ilgili iddialı sonuçlar ortaya koyuyor. Sonuçlara göre çalışanların yüzde 74’ü yeni beceriler elde etmeye ve öğrenmeye hazır olduklarını iletiyor. Bu yeni beceriler havuzu için İK’cıların hazırlıkların gerisinde kaldığını görüyoruz. Yeni yılda bu yeni beceri havuzuna İK Analitik, İK Makine Öğrenmesi ve IOT eğitimi gibi konularda yetkinlik kazanmak için eğitim içeriklerimiz hakkında bilgi almak için bize iletişim kısmından ulaşabilirsiniz. Unutmayın, yeni şeyler öğrenmek, yeni yıldaki en güzel hediyelerden biridir.