İK Analitik Serüveninin Neresindeyiz ?

09-06-2021 İK Analitik ve Dijital İnsan Kaynakları Emre Tuna Aydın

Eğer herhangi bir konuda ilerlemek istiyorsak ilk yapmamız gereken şey, mevcut durumda nerede olduğumuzu tespit etmekten geçiyor.

İK Analitik serüveninde nerede olduğunuzu belirlemek için, Gartner’ın bir grafiğini İK’cılar için paylaşacağım. Hemen her zaman, masamın yakınıma iliştirdiğim bir grafiktir. Analitik toplantıları öncesinde, yaptığınız çalışmaları üzerinde işaretlemek faydalı olabilir.

 

 

Gartner - Predictive Analytics

 

Görüldüğü gibi grafikte iki eksen mevcut. Birine kompleksite diğerine ise katma değer olarak bakabiliriz.

İlk aşamada olmazsa olmazımız: “Ne yaptığımızı” gösteren descriptive raporlar. Buna “tanımlayıcı analitik” diyebiliriz.

İkinci kısma geldiğimizde “teşhis edici analitik” bulunuyor. Bu noktaya erişmek için Korelasyon ile başlayabilirsiniz. Ama R Studio’da corplot grafikleri ile devam ettirmek analitik serüveninize renk katacaktır. Önümüzdeki dönemde bunlar ile ilgili yazılar yazacağım. Öncesi için ik analitik sorularınızı bize yazabilirsiniz (hristurkey@gmail.com).

Üçüncü kısımda İK Analitiğin hijyen faktörleri devreye giriyor. Karar Ağacı, Regresyon analizi, J48, Makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak veriden “insight-öngörü” elde etmeye başlıyoruz. Geçmişten yola çıkıp, gelecekte ne olacağını tahminleyebiliyoruz. Bunu yapabilmek için Weka, Phyton, R Studio hatta Excel’den dahi faydalanabilirsiniz. Excel’i küçüksemek başlıklı bir yazıyı sizlerle sonra paylaşacağım. Ama “excel ile analitik olur mu” diyenlerin şu kitabı incelemesinde fayda var: Analytics for Manager with Excel Peter C. Bell & Gregory S. Zaric.

Son kısımda Prescriptive analytics alanına geliyoruz. Pek fazla Türkçe çevirisine rastlamadım ama reçeteleyici analitik olarak düşünebiliriz. Yani predictive analitik kısmında öngörü elde edip, hangi çalışanlarımın ayrılacağını tahmin ederken; Prescriptive analitik’te çalışanlarımı nasıl elde tutacağımın da (hangi faktörler) bir reçetesine sahip oluyorum. Basitçe anlatmak gerekirse Netflix’in size film önerilerinin çalışma prensibi ile ilerliyor diyebiliriz.

Önümüzdeki dönemde oldukça popüler bir konu olan Neural Networks(Sinir Ağları) algoritma örneklerini içeren bir yazıyı sizlerle paylaşmayı planlıyoruz.

Emre  Tuna  Aydın

Emre Tuna Aydın

Tüm Yazıları