Piyasa açısından Rekabet, çeşitlilik; İK açısından yüksek çalışan turnover oranı, sektör özelindeki zorluklar sizi bulunduğunuz gün için yorsa da; gelecek için hazırlayan bir “challenge eğitim programı” yaratır.
Bugün sadece Perakende Özelinde İK Bütçe yapmak ve yönetimi konusunda küçük bir not ekleyeceğim. Özellikle yüksek turnover nedeniyle bütçeleme yaparken Vacancy Rate – Eksik kadro oranının etkisini hesaba katmak gerekiyor. Bu, tüm sektörler için de geçerli. Ancak Perakende özelinde personel maliyetlerini bütçelerken, Vacancy Rate’i de bütçeye yansıtmanız gerekiyor. Aksi halde yaptığınız bütçe henüz ilk aylardaki bütçe-fiili karşılaştırmalarında sapmalara neden olacak ve bu sapmalar da İK’ya olan güveni azaltacaktır.
1- HC (Çalışan sayısı) üzerinden Bütçe Fiili karşılaştırmalarını ölçümle ve bütçe yaparken bu oranları dikkate al
2- FTE (Çalışan sayısı) üzerinden Bütçe Fiili karşılaştırmalarını ölçümle ve bütçe yaparken bu oranları dikkate al
(FTE değildir HC) ve Bütçeleme yaparken mutlaka FTE üzerinden bütçe yapılmalıdır. Bazı şirketlerde durum hala, çalışanın çalıştığı günü dikkate almayan HC üzerinden bütçeleme olarak gözüküyor.
3- Salary Vacancy Rate: Bütçe fiili farklarını gün esaslı bütçe kalemleri üzerinden ölçmek ve bütçeye yansıtmak.
Temel olarak Perakende ve diğer sektörler özelinde eksik kadronun ölçümlenmesi ve bütçeye yansıtılması ile ilgili notlar yazdım.
Geçmişte Poldy şirketi ile yaptığımız örnek bir çalışmanın Dünya gazetesinde çıkan haber bilgisini de paylaşarak bitirelim. Detaylar için her zaman bize yazabilirsiniz.
Watsons ile İK otomasyonu kuruluşlarından Poldy’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen projeyle, bini aşkın Watsons çalışanının kariyerlerinin daha etkin planlamasını ve İK maliyetlerinin kontrol altına alınabilmesini hedefleniyor
05 Mayıs 2015
Güzellik ve kişisel bakım ürünleri zinciri Watsons, Türkiye’nin 49 şehrindeki mağazalarında müşterilerine hizmet sunan bini aşkın çalışanının İK süreçlerini daha etkin yönetebileceği bir altyapı için Poldy İK Sistemleri ile anlaştı. Daha önce Excel’de yönettiği İK süreçlerini Türk İK yazılımları üreticisi Poldy ile uluslararası standartlara taşıyan Watsons, self servis izin yönetim sistemini de hayata geçirdi. Personel maliyetlerini planlamada en ince ayrıntıdan en makro bakışa kadar geniş bir görünürlük ve denetim mekanizması sağlayan proje, aynı zamanda personelin özlük bilgilerinin de kapsamlı biçimde kayıt altına alınabilmesini mümkün kıldı.
Watsons’ın kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemi ile bütünleştirilen Poldy temelli yeni İK sistemi, yurtdışı raporlama ihtiyaçlarının da karşılanabildiği esnek bir altyapı sağladı. Konuyla ilgili olarak Watsons İK Bilgi Sistemleri ve Raporlama Müdürü Emre Tuna Aydın şunları söyledi: “Perakende sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak personel maliyetlerimizi etkin biçimde yönetebilmemiz bizim için hayati önem taşıyordu. Bu proje bu yönüyle perakende sektörüne örnek olacak bir yapıdadır. Projenin en önemli noktalarından biri de perakende sektöründe eksik kadro planlamasının bütçeye entegre edilebilmesi oldu.”